Iedere ondernemer heeft er mee te maken en voor velen is het geen hobby. Er wordt zoveel over geschreven, dat u soms niet meer weet wat wel en niet klopt. Natuurlijk hebben we het hier over de boekhouding. Een 'moetje' voor velen, maar wel een die niet onderschat mag worden. Voor meer inzicht nemen we hier de 5 meest gehoorde feiten en fabels over boekhouden onder de loep.
Wilt u de kennis over uw vakgebied bijhouden, dan zijn de gemaakte kosten aftrekbaar van de winst. Gaat u echter uw kennis uitbreiden, bijvoorbeeld door uitbreiding van uw bedrijfsactiviteiten, dan is dit niet aftrekbaar. Wel kunt u deze studie in de aangifte Inkomstenbelasting opgeven als uitgaven voor studie of opleiding. Hier zijn enkele voorwaarden aan verbonden. Lees meer over studiekosten, klik hier.
Indien u een factuur verplichting heeft, dient uw factuur aan bepaalde eisen te voldoen. Zo moet u tenminste uw BTW en Kamer van Koophandel nummer vermelden en is de factuurdatum en een opvolgend factuurnummer verplicht. Daarnaast zijn er nog diverse specifieke factuureisen die standaard op iedere factuur vermeld moeten worden. Lees meer over de factuureisen, klik hier.
Iedere ondernemer is verplicht mee te werken aan een belastingcontrole. Wel heeft u vele rechten (en plichten) waarmee u grip op de situatie houdt. Denk onder andere aan het feit dat de controleur niet zomaar iedere kast open mag trekken. Ook hoeft u enkel die informatie te verstrekken, die van belang is voor de controle. Lees meer over de belastingcontrole, klik hier.
Kosten die u maakt voor de zakelijke belangen van uw onderneming zijn aftrekbaar. Zijn uw kosten in vergelijking tot het zakelijk belang echter uit balans en worden deze te hoog, dan kan de Belastingdienst toetsen of een en ander nog tot elkaar in verhouding staat. Starters kunnen gebruik maken van diverse aftrekposten, waarbij ingewonnen advies zeker een belangrijke post is. Lees meer over aftrekposten, klik hier.
In principe moet u al uw documenten in originele vorm bewaren, waarin u deze ontvangen of verstrekt heeft. Onder bepaalde voorwaarden mag u wel de gegevens converteren, bijvoorbeeld van papier naar digitaal. Vaak is dit zelfs aan te raden, alleen al om het feit dat bonnen (zeker na de bewaarplicht van 7 jaar) kunnen vervagen. Het is wel belangrijk dat u bij een eventuele controle snel en eenvoudig de stukken (in leesbare vorm) kan aanbieden. Lees meer over het bewaren van uw administratie in een document van de Belastingdienst, klik hier.
Dit is slechts een kleine opsomming, er zijn natuurlijk nog veel meer feiten en fabels in omloop. Laat u niet gek maken door wat er allemaal gezegd en geschreven wordt en zoek eerst naar relevante informatie. Heeft u hulp nodig bij het opzetten van uw boekhouding of behoefte aan advies op administratief of fiscaal gebied? Neem vrijblijvend contact met ons op. We helpen u graag op weg.
Wilt u op de hoogte blijven van nieuws en interessante ontwikkelingen rondom ondernemen in de breedste zin van het woord? Schrijf dan in op de nieuwsbrief welke om de maand verschijnt en volg ons op Facebook, LinkedIn en/of Twitter.