Studiekosten aftrekbaar of toch niet?

Publicatiedatum: 13 maart 2017 11:30
Kennis bijhouden en de studiekosten aftrekken. Het lijkt een win-win situatie. Niets in minder waar, de kosten blijken toch niet aftrekbaar.. wat nu?


Kennis bijhouden, studiekosten opvoeren

Als ondernemer is het van belang dat uw kennis op peil gehouden wordt. Waarschijnlijk woont u wel eens seminars bij of volgt u soms trainingen. Stel dat u actief bent als winkelier in gezonde voeding. Wegens grote vraag vanuit uw klanten, wilt u tevens voedingsadviezen gaan geven. Voor deze nieuwe activiteit gaat u een studie volgen, u kunt tenslotte zonder gedegen kennis niet zomaar advies geven. Zijn deze studiekosten dan aftrekbaar van de winst of valt dit onder scholingskosten? En wat is het verschil tussen beide? 

Kennis op peil houden

U wilt graag de kennis van uw vakgebied bijhouden. Uw branche is bijvoorbeeld sterk aan verandering onderhevig of u heeft al enige tijd geen cursus gevolgd. De studiekosten die u maakt zijn aftrekbaar van de winst en kunt u opgeven in de aangifte Inkomstenbelasting. Denk hierbij aan kosten voor literatuur, vervoer en deelname. De uren die u besteed aan de studie tellen mee voor het urencriterium. Het is dus van belang dat u dit goed registreert. Het totaal bedrag van de gemaakte kosten neemt u mee als overige bedrijfskosten in uw aangifte. 

Kennis uitbreiden

Herkent u zich in het voorbeeld van de winkelier die voedingsadviezen gaat geven? De Belastingdienst ziet dit als nieuwe bedrijfsactiviteit. U gaat uw kennis uitbreiden, waardoor de studiekosten niet aftrekbaar zijn van de winst. Maar er is geen man over boord, want de studie valt natuurlijk wel onder een andere regeling welke eveneens interessant kan zijn. De winkelier in ons voorbeeld kan de studiekosten opgeven als uitgaven voor studie of opleiding. Dit doet zij in haar aangifte Inkomstenbelasting. Wel moet zij aan bepaalde voorwaarden voldoen. Deze voorwaarden zijn als volgt; 

  • De winkelier of haar fiscale partner maakt de kosten specifiek voor de studie 
  • De opleiding of studie heeft verwantschap met het (toekomstig) beroep
  • Er is sprake van een leertraject, zij doet kennis op onder begeleiding of toezicht
  • (Kosten voor de studie van evt. kinderen zijn niet aftrekbaar)

In de aangifte Inkomstenbelasting geeft de winkelier de gemaakte studiekosten, denk aan literatuur en inschrijving minus BTW en minus een bedrag van € 250, op bij uitgaven voor scholing. Let op, de uren die besteed worden aan de studie tellen in dit geval niet mee voor het urencriterium.

Wel of geen aftrekbare studiekosten

Heeft u het afgelopen jaar studiekosten gemaakt of bent u van plan dit komend jaar te gaan doen? Twijfelt u welke situatie op u van toepassing is? Vraag ons gerust om advies, op financieel gebied kunnen beide opties forse verschillen geven. Het is zonde als u geen gebruik maakt van de meest optimale regeling. Heeft u ondersteuning nodig bij het doen van uw belastingaangifte? Neem dan eveneens even contact op, we nemen het graag voor u uit handen of helpen u op weg. 

Wilt u op de hoogte blijven van ander nieuws en belangrijke veranderingen rondom ondernemen? Schrijf dan in op de nieuwsbrief en volg ons op FacebookLinkedIn en/of Twitter