BTW bij import en export buiten de EU

Publicatie datum: 13 november 2017 11:48
Maakt jouw onderneming kosten door de import en/of export van goederen en diensten buiten de EU? Welke partij neemt de BTW voor haar rekening?



De belastingplicht buiten de Europese Unie  


Eerder schreven we over de mogelijkheid om binnen de EU betaalde btw relatief makkelijk terug te vragen via de Nederlandse belastingdienst. Het wordt een ander verhaal wanneer de onderneming zaken doet buiten de Europese Unie. Bij handel buiten de Europese markt heeft men ook rekening te houden met de btw-regels van het betreffende land. Mogelijk moet ook daar btw-aangifte worden gedaan. Een pasklaar antwoord op de vraag waar rekening mee te houden is er niet. De regels verschillen per land en de Nederlandse belastingdienst legt de verantwoordelijkheid voor naleving bij de betreffende ondernemer. Wel heeft de Nederlandse belastingdienst een aantal regels opgesteld, deze behandelen we hieronder. 


  • Export goederen:


U brengt 0% btw in rekening bij export van goederen. De export dient men wel te kunnen aantonen, daarover straks meer. Ook als de afnemer de goederen zelf direct exporteert kan het 0%-tarief gebruikt worden, ook hier geldt dat de administratie van documentatie van belang is. Levert u aan particulieren buiten de EU dan leest u hier over de richtlijnen van de belastingdienst. 


  • Import goederen:


U geeft de goederen aan bij de Douane, hierover betaald u invoerrechten en btw. Importeert u op regelmatige basis uit niet EU-landen, dan kunt u een vergunning aanvragen bij de Belastingdienst. Hiermee kunt u vervolgens zelf de btw over de goederen berekenen en aangeven via uw btw-aangifte. Bij handel in bulkgoederen kunt u in aanmerking komen voor opslag in een btw-entrepot waardoor het 0% tarief toegepast kan worden.


  • Diensten:


Wanneer u diensten levert of afneemt uit niet EU-landen, dan is het van belang om te weten waar de dienst belast is. Enkele belangrijke regels: Maakt u gebruik van de Kleineondernemersregeling, hou dan bij de berekening van uw belastingvermindering rekening met de btw die naar u is verlegd. Deze dient u niet mee te rekenen als te betalen btw, maar wel als voorbelasting. Levert u digitale diensten, dan geldt hier sinds 1-1-2015 een andere regeling voor. De dienst is belast in het land waar uw klant woont of is gevestigd, hierbij maakt het niet uit of uw klant een particulier of ondernemer is.


  • Administratie:


Voor het bijhouden van de administratie gelden naast de algemene verplichtingen, enkele extra eisen. Bij import bewaart u de volgende extra stukken: vrachtbrief, betalingsbewijs, het Enig document (Douane), factuur van de Douane, factuur van de Douane-expediteur, importeursoverzicht. Bij export bewaart u: alle documenten die u van de douane ontvangt op de plaats waar de goederen de EU verlaten, kopie vrachtbrief, factuur van vervoerder, invoerbewijs van het land van bestemming, correspondentie met uw klant, bewijs van transportverzekering, eventueel een kopiefactuur die voor export is getekend door de Douane, eventueel andere documenten die op de uitvoer betrekking hebben. Bij de export van een boot heeft u een extra verklaring nodig, bij een motorrijtuig ontvangt u een uitvoerverklaring.


  • BTW terugvragen:


Wanneer u belasting heeft betaald in een niet EU-land, kunt u mogelijk belasting terugvragen. Dit is echter per land verschillend. Vraag bij de buitenlandse belastingdienst wat de mogelijkheden zijn.


Het is belangrijk dat wanneer u zaken doet in het buitenland, of u nu goederen of diensten levert of afneemt, u op de hoogte bent van alle regels. Zorg dat u zich goed in leest in het land waar u zaken mee doet en neem bij twijfel ook altijd contact op met zowel de belastingdienst in Nederland als in het land waarmee u zaken doet. Uiteraard kunt u dit ook uitbesteden aan ons of aan uw eigen consultant. Wilt u hier meer informatie over, neem dan vrijblijvend contact met ons op. 



Wilt u op de hoogte blijven van nieuws en interessante ontwikkelingen rondom ondernemen in de breedste zin van het woord? Schrijf dan in op de nieuwsbrief welke om de maand verschijnt en volg ons op FacebookLinkedIn en/of Twitter.




bron: belastingdienst.nl