NIEUWSBERICHTBesparen door digitale boekhouding

Publicatie datum: 14 augustus 2018 12:00
Als ZZP'er en kleine ondernemer bent u op jaarbasis veel tijd kwijt aan handelingen die zich wekelijks of maandelijks herhalen. Dat kan anders! We praten u bij over de kracht van standaardiseren en automatiseren van uw boekhouding.


Bespaartips voor ondernemers


Eerder schreven we al een artikel met bespaartips voor ondernemers. In dat lijstje staan tips over factuurdatum, het gebruik van aftrekposten, willekeurig afschrijven van bedrijfsmiddelen, de flexibiliteit die u hebt zonder kantoorpand en tot slot een tip voor het standaardiseren en automatiseren van processen. In dit artikel focussen we op de laatste tip; het automatiseren van uw boekhouding. Hieronder volgen 3 praktische tips die u helpen hoger rendement te behalen. 


Tip 1. Maak gebruik van software


De automatisering van de boekhouding is een eerste logische stap wanneer de business op gang komt. Veel boekhoudpakketten hebben een speciale versie voor ZZP'ers. Alle functionaliteiten die u mogelijk nodig hebt zijn daarin verwerkt. Maar gaat u voor een grote optimalisatieslag? Dan is het aan te raden verder te kijken dan alleen de boekhouding. Denk bijvoorbeeld aan de andere bedrijfsonderdelen, klantgegevens uit de CRM, kassasysteem, voorraadbeheer en rapportage mogelijkheden. Sluit deze programma's op elkaar aan of zoek een pakket waarin dit (grotendeels) in zijn geheel geïntegreerd is. Dan communiceren deze systemen direct met elkaar zonder uw tussenkomst en handmatige handelingen.


"Hoe meer u zelf digitaal verwerkt, hoe minder tijd uw boekhouder of accountant kwijt is aan controles. Dit betekent directe tijd- en geldwinst!"Tip 2. Wees consequent 


Een overstap naar een volledig digitale bedrijfsvoering is een flinke uitdaging. Die uitdaging duurt voort zolang men niet voor 100% de overstap maakt. Zeker wanneer op twee plekken informatie blijft verwerken, denk aan facturen in digitaal format en in papieren dossiermappen. De tijdswinst blijft daarmee vanzelfsprekend uit. Automatisering van processen werkt alleen goed wanneer hier consequent mee omgegaan wordt. Verplicht uzelf keuzes te maken en daaraan vast te houden. Proefdraaien met bedrijfssoftware als ERP pakketten is ideaal om te proeven aan de vele mogelijkheden, maak daarna een beslissing en houdt daaraan vast. 


Tip 3. Gebruik de functionaliteiten


Heeft u eenmaal gekozen voor een bepaald softwarepakket, dan zijn er nog veel meer mogelijkheden. Zo bevatten veel pakketten standaard rapportages die op elk moment gedraaid kunnen worden. Vaak is er ook een mogelijkheid om zelf dashboards of cockpits in te richten waarin u bepaalt wat u in een rapport wilt zien, bijvoorbeeld uw verschillende producten of diensten. Een sterke stijging of daling in een bepaald product is direct inzichtelijk. Voor ondernemers een waardevolle tool om groei en continuïteit in goede banen te leiden. Veel software heeft tevens een meekijkfunctie. Daarmee kan uw boekhouder vanaf een andere locatie meekijken, direct adviseren en bijsturen zonder voorrijkosten.


Vragen over deze bespaartips?

Kunnen wij u helpen bij het verbeteren van uw bedrijfsprocessen of heeft u een vraag over een van de bespaartips? Neem vrijblijvend contact met ons op. We helpen graag bedrijven de focus terug te brengen en dat te doen waar u ondernemer voor geworden bent. Geen onnodig tijdverlies meer door alle randzaken, maar weer tijd voor het échte ondernemerschap. Wilt u op de hoogte blijven van ander nieuws en interessante ontwikkelingen rondom ondernemen? Volg ons op Facebook, Twitter en/ of LinkedIn