5 bespaartips voor ondernemers

Publicatiedatum: 31 augustus 2017 11:38
Besparen is leuk! We helpen u graag op weg door middel van 5 handige bespaartips. De tips zijn speciaal gericht op de ZZP-er en kleine ondernemer. Succes!


Bespaartips voor de (kleinere) ondernemer

Besparen willen we allemaal. Waarschijnlijk wordt u meerdere keren per jaar gebeld door energie leveranciers of internet providers met fantastische overstap aanbiedingen. Ook bent u vast bekend met de bespaartips binnenshuis, denk aan de stekkers uit het stopcontact zodat er geen stroom weg lekt. Ook op zakelijk gebied kunt u eenvoudig besparen. Niet door over te stappen of iets aan te schaffen, maar door kleine veranderingen in uw dagelijkse werkzaamheden. Wij geven u een lijst met handige bespaartips. 

Bespaartip 1: Let op de factuurdatum

Eén keer per kwartaal de btw-aangifte doen? Let goed op, op welke datum u de factuur zet. Stel dat u factureert op 31 maart, dan moet u hierover al op 30 april btw afdragen. Zet u diezelfde factuur nou op 1 april, dan is de btw afdracht pas op 30 juni. Uiteraard is het wel van belang dat u factureert in de maand waarin u de dienst of het product heeft geleverd, vooraf factureren is dus met het oog op de btw niet aan te raden. 

Bespaartip 2: Gebruik de aftrekposten

Bepaalde aftrekposten kunnen zorgen voor vermindering van het inkomen. Hierdoor wordt het te betalen bedrag aan inkomstenbelasting en eventuele andere premies verlaagt. Kijk eens goed naar evt. studiekosten, giften, reiskosten etc. Maar ook advies voor bijvoorbeeld de oprichting van uw bedrijf kan als aftrekpost opgevoerd worden. Geen idee wat wel en wat niet kan? Schakel hulp in. Het kan u veel geld schelen. 

Bespaartip 3: Automatiseren en standaardiseren

Valt het u op dat bepaalde werkzaamheden standaard iedere week of maand terugkomen? Automatiseer zoveel mogelijk bedrijfsprocessen. Maak bijvoorbeeld gebruik van een boekhoudpakket zodat u weinig tijd kwijt bent aan facturatie. Ontvangt u vaak dezelfde type mails? Stel een aantal standaard antwoord mails op. Met een druk op de knop beantwoordt u ze zonder moeite. Als Eenmanszaak, VOF en maatschap kunt u zich tevens registreren in het bel-me-niet register. Geen tijdverlies meer door beantwoording van de vele telefoontjes.

Bespaartip 4: Willekeurig afschrijven

Bepaalde bedrijfsmiddelen kunnen 75% willekeurig afgeschreven worden. Door afschrijving verminderd u de fiscale winst. U betaald over dat jaar minder inkomsten- en vennootschapsbelasting. Het kan voordelig zijn veel af te schrijven in het jaar waarin uw winst hoog is. Daarmee kunt u mogelijk in een lager belastingpercentage terecht komen.

Bespaartip 5: Ga de deur uit

Zeker als ZZP-er kunt u overal werken en bent u (meestal) niet gebonden aan een kantoorpand. Met een laptop en telefoon komt u al een eind. Ga eens werken in een bibliotheek of ga straks in het zonnetje op een terras zitten. Voordeel; u ontmoet nieuwe mensen (potentiële klanten of samenwerkingspartners), u bespaart op energiekosten en een nieuwe omgeving zorgt vaak voor nieuwe ideeën!


Vragen over deze bespaartips?

Kunnen wij u helpen bij het verbeteren van uw bedrijfsprocessen of heeft u een vraag over een van de bespaartips? Neem even contact met ons op. We helpen graag bedrijven de focus terug te brengen en dat te doen, waar u ondernemer voor geworden bent. Geen onnodig tijdverlies meer door alle randzaken maar weer tijd voor het échte ondernemerschapWilt u op de hoogte blijven van ander nieuws en interessante ontwikkelingen rondom ondernemen? Schrijf dan in op de nieuwsbrief en volg ons op FacebookLinkedIn en/of Twitter