Wel of niet samenwerken?

Publicatie datum: 3 september 2017 09:00
Als kind leerde u het al; samenwerken is goed. Maar past het ook bij u vanuit zakelijk opzicht? En hoe officieel maakt u de (potentiële) samenwerking?


Samenwerken is net trouwen

Op bijna iedere vacature staat het; u moet in teamverband kunnen werken. We leren het ook allemaal al van jongs af aan bij het spelen met andere kinderen. Samenwerken is blijkbaar iets goeds. Maar kunt u die samenwerking ook verder doortrekken naar uw bedrijf? Mocht u het overwegen, hoe vrijblijvend houdt u dan de samenwerking? Ze zeggen niet voor niks dat een zakelijke samenwerking net een huwelijk is. Is het dan ook nog steeds wat voor u of blijft u liever zelf aan het roer? Gelukkig is het niet zo zwart-wit en is er een groot grijs gebied, waarin veel mogelijk is. 


Het wie, wat, waar en hoe van samenwerken


Gaat u samenwerken met iemand die u kent of zoekt u de meest geschikte persoon, ongeacht of u hem of haar kent? Zoals gezegd, voor een samenwerking die verder gaat dan af en toe klanten aan elkaar doorgeven, is vertrouwen heel belangrijk. Alvorens u besluit een mogelijke samenwerkingspartner te zoeken, is het van belang dat u goed nadenkt over tenminste onderstaande zaken: 

  • Welk doel heeft u met de samenwerking voor ogen? 
  • Durft u het aan de beste persoon te zoeken, ongeacht of u hem kent, of zoekt u iemand in uw omgeving? 
  • Hoe officieel wilt u de samenwerking maken? Houdt u het mondeling, zet u afspraken op papier in een contract of richt u een volledig nieuw bedrijf op? Er zijn vele mogelijkheden.  
  • Wie brengt wat in; maakt u de samenwerking officieel, dan is het van belang dat u van tevoren afspreekt wie wat inbrengt. Dit kan geld zijn, maar ook kennis en klanten. 
  • Hoe ziet het verdienmodel eruit? Werkt u over en weer met kortingen, hebben uw klanten alleen met uw bedrijf te maken of geeft u ze letterlijk over aan uw partner, wordt er gewerkt op provisie basis, vindt er een winstdeling plaats, et cetera. Ook hiervoor zijn veel mogelijkheden, die vooraf goed besproken (en vastgelegd) moeten worden. 


Onder embargo

Heeft u goed voor ogen wat u precies met de samenwerking wilt? Dan is dit het moment om serieus met partijen om de tafel te gaan. Let wel, zoekt u een partner vanwege bijvoorbeeld een nieuw product of idee dat u zelf bedacht heeft? Zorg ervoor dat u de vertrouwelijke informatie pas deelt, nadat u een geheimhoudingsovereenkomst heeft opgesteld. Vergeet ook niet duidelijk te benoemen dat dit uw idee is en wat u in brengt bij de potentiële samenwerking. Uiteraard is dit wederzijds, uw potentiële partner brengt bij de start van de samenwerking eveneens iets in, wat ook vastgelegd dient te worden. 


Voor- en nadelen van samenwerken


In de basis kan samenwerken goed uitpakken. Twee weten tenslotte meer dan één, u kunt beide uw portfolio uitbreiden en nieuwe kansen bieden zich aan. Toch kleven er aan iedere nieuwe samenwerking ook risico die zeker meegenomen moeten worden. Bekijk goed wat bij u past en neem dan de beslissing. Heeft u advies nodig over een potentiële samenwerking? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen u graag bij een goede volgende stap. 



Wilt u op de hoogte blijven van nieuws en interessante ontwikkelingen rondom ondernemen in de breedste zin van het woord? Schrijf dan in op de nieuwsbrief welke om de maand verschijnt en volg ons op Facebook, LinkedIn en/of Twitter.