Tijd voor de belastingaangifte!

Publicatiedatum: 20 februari 2017 11:00
Het is weer zover, u kunt de aangifte inkomstenbelasting over 2016 doen. Zorg dat u goed voorbereid bent zodat u op tijd de zaken geregeld hebt.

Wel of geen belastingaangifte

De jaarlijkse belastingaangifte staat weer voor de deur. Ontvangt u een brief van de Belastingdienst, waarin staat dat u de aangifte kunt doen, dan bent u hiertoe verplicht. Ontvangt u echter geen brief, dan kan het alsnog zijn dat u wel belastingaangifte moet doen. U kunt dit controleren door middel van een proef aangifte op de site van de Belastingdienst. Dit kan vanaf 1 maart. Indien u volgens deze proef berekening € 15 of meer terug krijgt of € 45 of meer moet betalen, dan doet u eveneens aangifte.

Wees op tijd

De belastingaangifte kunt u doen tot 1 mei. Er zijn echter mogelijkheden om uitstel aan te vragen. Dit doet u eenvoudig via de site van de Belastingdienst of via uw boekhoudkantoor. Let wel, de aanvraag voor uitstel dient eveneens voor 1 mei ingediend te zien. Via de uitstelregeling heeft u de mogelijkheid om tot 1 september alsnog uw aangifte te doen.   

Aandachtspunten voor de belastingaangifte 

De jaarlijkse belastingaangifte zorgt bij veel mensen altijd voor wat spanning; moet u betalen, krijgt u geld terug, hoe moet het, tot wanneer kan het, etc. Een kleine voorbereiding kan vaak handig zijn en helpt om de stress te voorkomen. 

  • DigiD: Voor het doen van de belastingaangifte heeft u uw DigiD nodig. Indien u deze nog niet heeft of de login kwijt bent, vraag dan tijdig een nieuwe aan via deze link.
  • Wel of geen uitstel: Verwacht u geld terug te krijgen? Doe zo snel mogelijk de aangifte. Hoe eerder u de aangifte doet, hoe groter de kans dat u in de eerste ronde van uitbetaling zit. Verwacht u te moeten betalen, dan kan het soms prettig zijn uitstel aan te vragen. Echter, uitstel is geen afstel. Er komt sowieso een moment van betaling. 
  • Buitenland: Indien u in 2016 in het buitenland woonde, dan heeft u de mogelijkheid de aangifte te doen tot 1 juli. 
  • Begin op tijd met het verzamelen van alle gegevens. Denk hierbij aan salarisstroken en/of jaaropgave van uw inkomsten, jaaroverzicht van de bankrekening(en), de WOZ-waarde van uw woning, eventuele zorgkosten, alimentatie, giften en andere bijzondere inkomsten/uitgaven. Voor onze klanten hebben wij een checklist, welke u eveneens kunt gebruiken: Checklist belastingaangifte 2016
  • Heeft u het afgelopen jaar bijzondere in- of uitgaven gehad of komt u er zelf niet helemaal uit? Het is aan te raden hulp te vragen bij uw aangifte. Een foutieve, incomplete of te late belastingaangifte kan u veel geld kosten door eventuele boetes van de Belastingdienst.

Zelfstandig of een beetje hulp

Heeft u behoefte aan ondersteuning bij het doen van uw belastingaangifte? Wij nemen het graag voor u uit handen. Het enige wat u hoeft te doen is het aanleveren van de gegevens die van belang kunnen zijn. Ook wanneer u enkel wat vragen heeft kunt u uiteraard bij ons terecht, neem gerust contact met ons op. Wilt u in zijn algemeenheid meer weten over btw en de praktische toepassing daarvan? Kom 20 juli naar de gratis BTW | Lezing en Netwerkborrel

Wilt u op de hoogte blijven van ander nieuws en belangrijke veranderingen rondom ondernemen? Schrijf dan in op de nieuwsbrief en volg ons op FacebookLinkedIn en/of Twitter