Startende ondernemer? Vergeet de verzekeringen niet!

Publicatie datum: 13 februari 2017 12:09
Begint u binnenkort voor uzelf of zijn net de eerste stappen gezet? Er komt de komende tijd veel op u af. Vergeet hierbij niet de juiste verzekeringen af te sluiten die passen bij uw nieuwe bedrijf. De 6 belangrijkste verzekeringen vindt u hier.

Verzekeringen voor startende ondernemers

U start binnenkort uw eigen bedrijf of u hebt net de eerste stappen gezet naar de verwezenlijking van uw droom? Misschien start u wel eerst als parttime ondernemer of springt u direct in het diepe. Wat uw keuze ook is, het is belangrijk dat er goed naar de risico's gekeken wordt. Veel risico's zijn te dekken via diverse verzekeringen, echter lang niet alle verzekeringen zijn noodzakelijk. Lees hier welke 6 verzekeringen mogelijk van belang kunnen zijn. 


Welke verzekeringen passen bij welk bedrijf?

Ieder bedrijf en iedere ondernemer is anders. Zo dus ook alle risico's. Werkt u in de bouw, dan is het aan te raden een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. Dit kan minder van belang zijn voor bijvoorbeeld een adviseur of marketeer. Welke verzekering past bij uw situatie is enkel in kaart te brengen via een gedegen risico analyse. Om u echter een stuk op weg te helpen, nemen we hier de verzekeringen door die met regelmaat door starters afgesloten worden. 

1. Aansprakelijksheidsverzekering

Bij de start van een Eenmanszaak of Vennootschap onder firma bent u hoofdelijke aansprakelijk. Eventuele schuldeisers kunnen in de toekomst aanspraak maken op uw privé vermogen. Ook kan het gebeuren dat u bij een bezoek aan een klant per ongeluk schade maakt door omstoten van een duur kunstwerk of dat u een vergissing maakt bij uitgegeven advies. Voor dit soort zaken kunt u zich verzekeren. Er zijn verschillende de aansprakelijksheidsverzekeringen, namelijk:

  • Beroepsaansprakelijkheid: Wanneer schade ontstaat bij uw opdrachtgever, doordat u een foutief advies hebt gegeven, kan hij u aansprakelijk stellen. Is het geven van adviezen uw werkgebied, denk aan een architect, fiscalist of accountant? Het is aan te raden u hiervoor te verzekeren. 
  • Bedrijfsaansprakelijkheid: Zowel uzelf, uw medewerkers als uw product of dienst kunnen schade veroorzaken bij een klant. Denk aan het omstoten van kunst, maar bijv. ook aan een foutieve montage van een boiler door uw medewerker waardoor de klant waterschade heeft. Of verkoopt u een product met een mankement dat schade oplevert bij gebruik? U kunt hiervoor aansprakelijk gesteld worden. Voorkomen is beter dan genezen, maar een goede verzekering raden wij u in dit soort gevallen zeker aan. 
  • Bestuurdersaansprakelijkheid: Bestuurders kunnen persoonlijk aansprakelijk gesteld worden. Voor bestuurders, commissarissen en toezichthouders bestaat daarom deze extra verzekering die dit kan dekken. 

2. Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Geen goedkope verzekering, maar zeker een om bij de start van uw bedrijf over na te denken. Misschien gaat u op wintersport en breekt u een been of wordt u langdurig ziek. Zaken die van te voren niet te voorspellen zijn, maar die wel kunnen zorgen voor grote financiële problemen wanneer u niet kunt werken. Denk van te voren goed na over het risico binnen uw bedrijfstak bij uitval. De hoogte van de premie is o.a. afhankelijk van uw leeftijd, beroep en het te verzekeren bedrag.

3. Inboedel en opstalverzekering

Maakt u gebruik van een bedrijfspand? Zorg dat de ruimte inclusief inventaris en producten goed zijn verzekerd voor eventuele schade door brand of diefstal. De hoogte van de premie hangt af van vele factoren (locatie, waarde, branche, etc.) laat u goed adviseren. 

4.  Rechtsbijstand 

Conflicten kunnen uit het niets ontstaan en kunt u moeilijk van te voren aan zien komen. Denk aan een geschil met uw medewerker, maar ook met een leverancier of klant. Kosten voor juridische bijstand kunnen in dergelijke gevallen snel hoog oplopen. Hiervoor kunt u zich verzekeren via de bedrijfsrechtsbijstand.

5. Vervoer en transport

Wellicht geen verassing, ieder voertuig dient verzekerd te zijn voor wettelijke aansprakelijkheid (WA), zo ook uw auto van de zaak, bestelauto's en vrachtwagens. Reizen er met regelmaat mensen samen in één auto, dan is het aan te raden de inzittenden mee te verzekeren i.v.m. mogelijke letselschade. Het transport van goederen kunt u eveneens mee verzekeren met een goederenverzekering.   

6. Werknemersverzekeringen

Kunt u het werk niet meer alleen af en neemt u personeel in dienst? U krijgt te maken met extra werknemersverzekeringen. Iedere werkgever met personeel moet premies afdragen, ten behoeve van de Ziektewet, Wet op de arbeidsongeschiktheidsverzekering en de Werkloosheidswet. 


Bent u een startende ondernemer?

Start u binnenkort met uw eigen onderneming, of bent u sinds kort actief als ondernemer? Wij helpen u graag bij een zo goed mogelijke start. Op 23 maart organiseren wij een lezing speciaal voor Starters. De toegang is gratis, dus meld u snel aan en zorg dat u er bij bent! Wilt u op de hoogte blijven van ander nieuws en belangrijke veranderingen rondom ondernemen? Schrijf dan in op de nieuwsbrief en volg ons op FacebookLinkedIn en/of Twitter