Sportblessures bij medewerkers

Publicatie datum: 31 juli 2017 10:45
Een blessure zit in een klein hoekje. Maar wat als uw medewerker continu het risico op zoekt en zich steeds met sportblessures ziek meld?


Sporten is gezond, toch? 

Dat beweging goed is, dat weten we allemaal. Het verlaagt de risico's op onder andere hart- en vaatziekten en onderzoek heeft zelfs aangetoond dat sporters gemotiveerder en minder vaak ziek zijn. In veel (grotere) bedrijven worden medewerkers met bootcamps of zelfs fitness zalen flink aangemoedigd. Maar wat als uw medewerker kiest voor een sport die grotere risico's met zich meebrengt? Elke maandag is het weer feest, van een hersenschudding en blauw oog tot aan maandenlange uitschakeling door gebroken botten. Wat kunt u hiermee als werkgever en wanneer mag u er iets van zeggen? Tenslotte kan hij zijn werk nu niet uitvoeren en kosten die sportblessures u handen vol geld.


Ziekmelding door sportblessures

Wanneer uw medewerker zich geblesseerd heeft bij de uitoefening van zijn sport, dan meld hij zich gewoon op de reguliere wijze bij u ziek. U dient deze melding als gewone ziekmelding in behandeling te nemen, inclusief alle rechten en plichten. Uiteraard kunt u interesse tonen door te vragen wat er aan de hand is, officieel is de werkgever echter niet gerechtigd de oorzaak en diagnose van de ziekte te weten. 


Wat kan wel en wat niet?


We weten nu hoe u om moet gaan met sportblessures bij uw medewerkers. We zijn alleen nog geen stap dichter bij de vermindering van risico's. Dit is ook direct een lastig punt, omdat u feitelijk niks te zeggen heeft over wat uw medewerkers in hun vrije tijd doen. Toch zijn er een paar mogelijkheden. Wij geven een lijstje met wat wel en niet mag:  

Niet toegestaan

  • U mag de hobby van de medewerker niet verbieden
  • U mag de medewerker niet ontslaan vanwege een blessure. Lopen de sportblessures en daarmee samenhangende kosten echter de spuigaten uit, dan is het wel aan te raden een dossier op te bouwen. Hiermee ontstaat uiteindelijk de mogelijkheid om (na verloop van tijd) tot ontbinding van de overeenkomst over te gaan. 

Toegestaan

  • U mag bij de sollicitatie vragen naar hobby's, tenslotte wilt u uw potentiële medewerker beter leren kennen
  • U mag met de medewerker in gesprek gaan om de risico's van zijn hobby te bespreken.
  • U mag vragen om grote risico te vermijden, verplichten mag echter niet. 
  • Is de blessure ontstaan door de schuld van een ander, dan bestaat het regressierecht. Hiermee heeft u de mogelijkheid alle gemaakte kosten, voortkomend uit de blessure van uw medewerker, op de veroorzaker te verhalen. 


De eigenwijze medewerker

Sportblessures zijn een heikel punt. Medewerkers hebben alle vrijheid en u lijkt met de rug tegen de muur te zijn. Wacht niet te lang en ga eens gewoon het gesprek met uw medewerker aan. Ze hebben vaak ook wel in de gaten dat ze zich steeds ziek moeten melden door hun hobby. Een gesprek kan vaak al voor een groot resultaat zorgen. Wilt uw medewerker echter niet meewerken en blijven de ziekmeldingen zich maar opstapelen? Trek tijdig aan de bel en laat u adviseren door bijvoorbeeld een jurist op het gebied van arbeidsrecht. Uiteraard kan dit bij onze HR partners, dus neem gerust vrijblijvend contact op als u te maken heeft met een eigenwijze medewerker. 



Wilt u op de hoogte blijven van nieuws en interessante ontwikkelingen rondom ondernemen in de breedste zin van het woord? Schrijf dan in op de nieuwsbriefwelke om de maand verschijnt en volg ons op Facebook, LinkedIn en/of Twitter.