Oudedagsreserve, interessant of gevaarlijk?

Publicatie datum: 23 januari 2017 11:19
Bent u ondernemer met een Eenmanszaak, VOF of maatschap? U heeft het recht gebruik te maken van de oudedagsreserve. Maar is dat wel zo verstandig?

Wat is de oudedagsreserve?

Als ondernemer van een Eenmanszaak, VOF of maatschap heeft u de mogelijkheid een deel van de behaalde winst te reserveren voor uw oudedagsvoorziening. Dit jaarlijks te bepalen deel wordt de oudedagsreserve genoemd. Over het bedrag dat u reserveert hoeft u op dit moment geen belasting te betalen, waardoor u op korte termijn belastingvoordeel heeft.    

Voorwaarden

  • U bent ondernemer voor de inkomstenbelasting
  • U voldoet aan het urencriterium (u besteed min. 1225 uur aan uw bedrijf)
  • U heeft aan het begin van het jaar nog niet de AOW-leeftijd bereikt


Hoe hoog mag de oudedagsreserve zijn

U heeft ieder jaar opnieuw de mogelijkheid de oudedagsreserve (verder) op te bouwen. Hier zijn echter wel enkele regels aan verbonden. Een van de regels is dat de opgebouwde oudedagsreserve niet hoger mag zijn dan het ondernemingsvermogen. Ook heeft de Belastingdienst een maximum bedrag vastgesteld. In 2016 mag u 9,8% van de winst reserveren, met een maximum van € 8.774 (max. 2015: € 8.631). De oudedagsreserve komt als zodanig op de balans te staan en geeft u aan bij de aangifte inkomstenbelasting.  

Positief of negatief?

Tot hier klinkt het allemaal positief. U bouwt aan uw pensioen en u heeft belastingvoordeel. Maar is het wel zo positief als het lijkt? Het belastingvoordeel kan op korte termijn zeker voordelig zijn en het opbouwen van uw oudedagsreserve eveneens. Echter is het ook een tikkende tijdbom; er komt een moment waarop u moet afrekenen met de fiscus. Over het opgebouwde bedrag betaald u vervolgens belasting volgens de schijf waar u op dat moment in valt. Wanneer dit gebeurt op het moment dat u met pensioen gaat, is dit te overzien. Staat u echter nog midden in het bedrijfsleven en gaat uw eenmanszaak bijvoorbeeld over naar een B.V. dan kan dit een behoorlijk hoog bedrag worden. Hier zijn uiteraard weer andere regelingen voor mogelijk, echter moet u zich bewust zijn van het feit dat uitstel in dit geval geen afstel betekent.

Wat betekent dit voor mij? 

Op de vraag wat voor u interessant is, kunnen we geen eenduidig antwoord geven. Dit is afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Wij raden het aan, alvorens u start met de opbouw van de oudedagsreserve, eerst advies in te winnen bij een adviseur. Zo komt u niet voor verassingen te staan en neemt u een weloverwogen beslissing. Voor nu, maar vooral voor later.  

Heeft u vragen over uw oudedagsreserve, neem gerust contact met ons op. Wilt u op de hoogte blijven van nieuws en andere belangrijke veranderingen of ontwikkelingen rondom ondernemen? Schrijf dan in op de nieuwsbrief en volg ons op FacebookLinkedIn en/of Twitter