NIEUWSBERICHT



Opleidingstrajecten binnen de onderneming

Publicatie datum: 1 oktober 2019 00:00
Bijscholing is een meerwaarde voor de ontwikkeling van je mensen en onderneming. Denk van te voren na over het doel van opleidingstrajecten en leg afspraken met elkaar vast.



Leercultuur binnen de organisatie


We zitten in een wereld waarin de effecten van robotisering steeds zichtbaarder worden. Om mee te blijven gaan in de huidige ontwikkelingen, moet je als onderneming (blijven) investeren in de kennis van medewerkers. Scholing door het volgen van trainingen en cursussen draagt, bij aan de concurrentiepositie van het bedrijf. Daarbij komt dat medewerkers die worden uitgedaagd zich te ontwikkelen, aanzienlijk meer verbonden zijn met de onderneming. Hoe creëer je als ondernemer een cultuur waarin leren en delen van kennis centraal staat? 

Externe opleidingen en trainingen zijn een middel voor bijscholing, maar veruit de meeste leerkansen vinden we in het bedrijf zelf. Is er de mogelijkheid om kennis te delen met collega's? Zijn er momenten waarop problemen en oplossingen worden besproken? Worden junior medewerkers aan een senior gekoppeld en vindt kennisoverdracht plaats? Voor sommige vaardigheden moet de expertise extern gezocht worden. Dat is het moment om opleidingstrajecten duidelijk te formuleren in leerdoelen en verwachtingen.


Opleidingstraject en studiekostenregeling


Uit de praktijk blijkt dat opleidingstrajecten in het (klein) MKB achterblijven ten opzichte van grote ondernemingen. Dit is zonde, omdat een goed opgeleide medewerkerspool de marktwaarde van de onderneming aanzienlijk verhoogd. Voor het aanbieden van externe cursussen en trainingen is het voortraject van belang. Wat is de bedrijfsdoelstelling? Wat is de meerwaarde van het gekozen traject? Krijg helder wat de persoonlijke motivatie van de medewerker is en bepaal wat de cursist na afronding met de opgedane kennis doet. 

Het is aan te raden om ideeën samen te voegen in een studiekostenregeling. In dit document staat natuurlijk wat er met de kosten gebeurt, maar ook hoe men omgaat met studiekosten in het geval van ontslag. Vaak wordt hier gebruik gemaakt van een 'glijdende schaal.' Hoe langer men in dienst blijft, hoe minder er wordt terugbetaalt. In een studiekostenregeling worden verder de basisregels vastgelegd, bijvoorbeeld over het studieverlof dat de medewerker krijgt en de vergoeding wanneer niet alle kosten door het bedrijf gedekt zijn. Het expliciet maken van de gang van zaken omtrent scholing is van belang. Medewerkers willen weten waar ze aan toe zijn. In het geval van een rechtsgang bij ontslag, is gebleken dat rechters belang hechten aan concrete afspraken tussen werkgever en werknemer.  


Fiscale voordelen


Als ondernemer zijn er diverse fiscale mogelijkheden om het voor medewerkers aantrekkelijk te maken om studies te volgen. Zo kunnen scholingskosten als bedrijfskosten in mindering worden gebracht op de winst van een onderneming. Daarnaast zijn er diverse regelingen en subsidies. Voor bedrijven die leer-werktrajecten aanbieden aan mbo-studenten in een beroepsbegeleidende leerweg (BBL), studenten die een duale of deeltijd hbo-opleiding volgen en promovendi/ technologisch ontwerpers in opleiding, bestaat de subsidieregeling Praktijkleren. Deze tegemoetkoming kan oplopen tot 2.700 euro. Is de onderneming aangesloten bij een CAO, dan is er vaak een regeling waarbij de fondsen, kosten voor bepaalde opleidingen vergoeden. Ook is het mogelijk om de kosten te delen tussen werkgever en werknemer. Gaat het over een verdieping van kennis, dan kan de werknemer de kosten fiscaal aftrekken bij de inkomstenbelasting. 

Heb je vragen over de fiscale mogelijkheden omtrent scholing van jouw medewerkers? De adviseurs van Advisup helpen je graag. Laat je mailadres en/of telefoonnummer achter op het contactformulier. Wij nemen dan spoedig contact met je op. 



Blijf op de hoogte van nieuws en interessante ontwikkelingen rondom ondernemen. Volg Advisup op Facebook, LinkedIn en/of Twitter.