Het is weer tijd voor vakantiewerk!

Publicatiedatum: 29 mei 2017 13:35
Met de vakantie voor deur, is het weer tijd voor vakantiewerk. Voor bedrijven vaak zeer gewenst, let echter wel op de regels die horen bij de leeftijden.


De vakantie komt eraan: vakantiewerk!

De eindexamens zijn weer achter de rug, dat betekent dat voor een groot deel van de jongeren de vakantie is begonnen. Vanaf 8 juli volgen ook de overige leerlingen in zowel het basis- als voortgezet onderwijs. En dan begint de grote zoektocht naar vakantiewerk! Voor bedrijven vaak een ideale tijd. Zijn de jongeren echter jonger dan 18 jaar, dan heeft u te maken met specifieke regels. Wij zetten ze hier voor u op een rijtje. 


Regels voor jongeren

Kinderen en jongeren mogen tijdens hun vakanties zeker werken. Echter aan de aard, hoeveelheid en duur van de werkdagen zit wel een grens. De regels die we hier benoemen hebben betrekking op specifiek vakantiewerk. Werken tijdens schooldagen wordt hier buiten beschouwing gelaten. We maken een splitsing in leeftijden: 

Jongeren 13-14 jaar:

Aard:

 • Klusjes rond het huis en in de buurt (bijv. oppassen, auto wassen etc.)
 • Licht niet-industrieel werk (niet in een fabriek en met of bij machines)
 • Meehelpen in bedrijf van de ouders (onder bepaalde voorwaarden)
 • Meewerken aan een uitvoering (toneel, televisie werk, modeshow etc.)

Duur:

 • Max. 35 uur, 5 dagen per week en 4 vakantieweken per jaar (waarvan 3 aaneengesloten) en recht op 30 min. pauze bij meer dan 4,5 uur werk
 • Niet op zondag en niet tussen 19.00 en 07.00 uur  

Jongeren 15 jaar (met leerplicht)

Aard:

 • Lichte winkel- (bijv. vakken vullen) en landbouw werkzaamheden (fruit plukken, dieren verzorgen) werk op een manege, pretpark, etc. en licht horeca werk, mits geen alcohol geschonken
 • Bezorgen van avond kranten en reclamedrukwerk 
 • Meewerken aan een uitvoering (toneel, televisie werk, modeshow etc.)
 • Niet in fabriek en met of bij machines, met giftige stoffen, achter de kassa, laden en lossen, zwaarder dan 10 kg tillen of 20 kg duwen/trekken

Duur:

 • Max. 8 uur per dag en 5 werkdagen per week (40 uur) en recht op 30 min. pauze bij meer dan 4,5 uur werk
 • Niet tussen 21.00 en 07.00 uur 
 • Regels voor werken op zondag: afhankelijk van soort werk en indien opgenomen in het arbeidscontract. Het soort bedrijf maakt werken op zondag nodig, waarvoor overeenstemming is met de Ondernemingsraad, personeelsvertegenwoordiging of betrokken werknemers. De 15-jarige is akkoord en de ouders/verzorgers hebben toestemming gegeven. Recht op tenminste 5 vrije zondagen per 16 weken en de zaterdag voorafgaand aan de werkdag is een vrije dag. 

Jongeren 16-17 jaar:

Aard

 • Bijna alle werkzaamheden zijn toegestaan, mits gevaarlijk werk. Denk aan bepaalde stoffen. In sommige gevallen mag er enkel onder toezicht gewerkt worden, dit is bijvoorbeeld het geval in de bouw, met stoffen die kunnen irriteren of ontploffen, met gevaarlijke dieren, eentonig werk etc. Verboden is werk in een lawaaiige omgeving of met giftige stoffen,

Duur:

 • Max. 9 uur per dag en 45 uur per week (max. 160 uur per 4 weken) en recht op 30 min. pauze bij meer dan 4,5 uur werk (mag 2x15 min.)
 • Niet tussen 23.00 en 06.00 uur 
 • Wekelijkse rust: 36 uur per periode van 7x24 uur
 • Regels voor werken op zondag: afhankelijk van soort werk en indien opgenomen in het arbeidscontract. Het soort bedrijf maakt werken op zondag nodig, waarvoor overeenstemming is met de Ondernemingsraad, personeelsvertegenwoordiging of betrokken werknemers. Recht op tenminste 13 vrije zondagen per 52 weken mits in collectief overleg anders afgesproken.


Let op de bijverdiensten bij vakantiewerk

Zodra er gewerkt wordt, wordt er geld verdient. De hoogte kan invloed hebben op de kinderbijslag die u ontvangt. Is uw kind jonger dan 16 jaar, dan hoeft u zich geen zorgen te maken. Echter voor jongeren tussen de 16 en 17 jaar is een grens vastgesteld. Verdient uw kind gedurende het schooljaar meer dan € 1265,- netto per kwartaal, dan vervalt dat kwartaal de kinderbijslag. U dient dit door te geven aan de Sociale Verzekeringsbank. In de zomervakantie met vakantiewerk is deze grens hoger, uw kind mag dan € 1299,- netto extra verdienen (totaal € 2564,-). 


Aan het werk!

Komt uw kind in de leeftijd dat hij of zij gaat werken of krijgt u als bedrijf te maken met jongeren die vakantiewerk gaan doen? Zorg dan dat u de regels kent en weet wat er wel en niet mag. Zet ook altijd wat op papier, zodat er nooit verwarring kan ontstaan. Heeft u vragen over de administratieve zaken hieromtrent, neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op. We helpen u graag op weg. Wilt u op de hoogte blijven van nieuws en interessante ontwikkelingen rondom ondernemen in de breedste zin van het woord? Schrijf dan in op de nieuwsbrief welke om de maand verschijnt en volg ons op Facebook, LinkedIn en/of Twitter.