Gebruik van foto's en afbeeldingen

Publicatie datum: 15 mei 2017 12:00
Schrijft u met regelmaat een blog? Heeft u op uw website alleen maar tekst of ook afbeeldingen? En stelt u uw personeel op de website met een foto voor? Let op het auteurs- en portretrecht.


Kopiëren en plakken

Een website of blog met alleen maar tekst, spreekt niet echt tot de verbeelding. Dat is eenvoudig op te lossen: Zoek in Google naar een afbeelding die past bij uw verhaal en kopieer en plak de afbeelding in uw tekst. Klinkt simpel, maar mag dat eigenlijk wel? Helaas, het antwoord is nee. Op foto's en afbeeldingen zit auteursrecht, wat betekent dat enkel de maker van het plaatje kan bepalen wat er met zijn foto gebeurt. Ook als er geen copyright op de afbeelding staat, rust er auteursrecht op. Gebruikt u toch de afbeelding, dan schaadt u het recht van de maker en riskeert u een schadeclaim of zelfs een gevangenisstraf. Uiteraard zijn er manieren om alsnog aan afbeeldingen te komen. 

Foto's en afbeeldingen gebruiken 

Wilt u zeker weten dat u een bepaalde afbeelding mag gebruiken, neem dan contact op met de maker. Vraag toestemming of koop indien mogelijk de afbeelding. U loopt nu geen enkel risico meer, alleen is de vraag of u dit voor alle afbeeldingen wilt doen. Zelfs voor een eenmalige blog. Er zijn gelukkig ook genoeg auteurs die hun beeld vrijgeven voor gebruik door anderen, dit noemen we 'rechtenvrij'. Er zijn diverse websites waar u (gratis) rechtenvrije afbeeldingen vanaf kunt halen, zoek hier maar eens naar. Ook op Google kunt u eenvoudig zoeken naar een afbeelding die hier (let op!) waarschijnlijk aan voldoet. Doe dit als volgt:

  • Geef het zoekwoord op
  • Klik onder de zoekterm op 'Tools' 
  • Er verschijnt een nieuwe regel met de optie 'Gebruiksrechten'
  • Klik op de optie: 'Gelabeld voor hergebruik, inclusief aanpassing
  • Let wel; Google garandeert niet dat dit werkelijk rechtenvrije foto's zijn, echter is het risico een stuk lager dan bij andere afbeeldingen.

Foto's op de website

Na de algemene afbeeldingen komen we bij het volgende onderdeel; foto's op uw website. Product foto's die u zelf heeft gemaakt kunt u natuurlijk gewoon gebruiken. Maar hoe zit het met een pagina op uw website, waarop u uw personeel, inclusief foto, introduceert? Iedereen heeft portretrecht, zo ook uw medewerkers. Wilt u een foto gebruiken, vraag dan eerst toestemming voor het gebruik. Dit kunt u bijvoorbeeld doen, door in de arbeidsovereenkomsten een extra artikel op te nemen. Heeft u dit niet standaard opgenomen, dan volstaat toestemming per gemaakte foto. Let wel, dit moet u dan bij iedere foto opnieuw doen. Uiteraard heeft uw personeel het recht om te weigeren. Zorg dat u hier goede afspraken over maakt. Gaat uw medewerker weer uit dienst, haal dan de foto van de website. De toestemming geldt enkel gedurende de looptijd van het arbeidscontract. 

Zoeken maar!

Deze tips zijn bedoelt als hulpmiddel en geheugensteuntje om uw artikelen en website(s) eens goed door te nemen. Heeft u wel de juiste afbeeldingen gebruikt, of heeft u per ongeluk zomaar een afbeelding van Google afgeplukt? Natuurlijk kunt u wel eens een afbeelding online zoeken, we raden het u aan om grotendeels zelf uw beeldmateriaal te schieten. Zeker als het gaat om producten, is het beter om zelf het auteursrecht in beheer te hebben. Heeft u hulp nodig bij het opzetten van uw marketing activiteiten of advies nodig op dit gebied? Neem vrijblijvend contact met ons op. Onze marketing consultants helpen u graag op weg.  



Wilt u op de hoogte blijven van nieuws en interessante ontwikkelingen rondom ondernemen in de breedste zin van het woord? Schrijf dan in op de nieuwsbrief welke om de maand verschijnt en volg ons op FacebookLinkedIn en/of Twitter.