Zelfstandig of toch niet?

Publicatie datum: 19 juli 2016 15:00
De Wet DBA is sinds 1 mei van kracht en heeft de VAR vervangen. U dacht als zelfstandige te werken, maar de Belastingdienst vindt van niet. Wat nu?

De Belastingdienst kan in sommige gevallen de  indruk krijgen dat u in loondienst bent. Om deze discussie voor te zijn, kan het lonen gebruik te maken van door de Belastingdienst goedgekeurde modelovereenkomsten. Belangrijk is dat bepaalde factoren hierin duidelijk naar voren komen, zodat iedereen duidelijk is hoe de werkrelatie er tussen partijen uit ziet. 

Factoren voor beoordeling werkrelatie:

  • Persoonlijk: Opdrachtnemer kan zich zonder overleg met opdrachtgever laten vervangen (hierover zijn voor de start van de opdracht afspraken gemaakt).
  • Beloning: Krijgt u een vaste vergoeding, dan bevindt u zich op glad ijs. Leg vast dat het enkel gaat om werkelijk gemaakte kosten en gewerkte uren. 
  • Gezagsverhouding: Opdrachtnemer is vrij de inhoud van het werk te bepalen en zelfstandig uit te voeren. Opdrachtgever geeft geen leiding en houdt geen toezicht. 

 
Als minstens één van de drie factoren ontbreekt, dan is geen sprake van een echte dienstbetrekking. De Belastingdienst kijkt echter naar meer bepalingen welke bij kunnen dragen aan het oordeel wel of geen dienstverband. Hier zullen we enkele voorbeelden benoemen. 


Voorbeelden die bijdragen aan het oordeel 'geen dienstverband':

  • Opdrachtnemer en opdrachtgever zijn niet van plan een arbeidsovereenkomst aan te gaan.
  • Opdrachtnemer zorgt zelf voor gereedschappen en materialen en betaalt deze zelf.
  • De opdracht heeft een duidelijk doel en einddatum. 
  • De opdrachtnemer heeft de huidige en toekomstige intellectuele eigendomsrechten en de daaraan gerelateerde rechten die voortkomen uit zijn werk. De opdrachtnemer geeft de opdrachtgever het recht de resultaten van zijn werk eenmaal te gebruiken voor het doel waarvoor hij het werk heeft gedaan.
  • De opdrachtnemer is aansprakelijk voor schade die de opdrachtgever heeft opgelopen tijdens de uitvoering van het werk. Deze schade kan zijn veroorzaakt door de opdrachtnemer of door derden die hij heeft ingeschakeld.


Voorbeelden die bijdragen aan het oordeel 'wel een dienstverband':

  • De opdrachtnemer mag niet werken voor andere opdrachtgevers.
  • De opdrachtnemer mag tijdens de looptijd van de overeenkomst en de 2 jaar na afloop daarvan geen contact onderhouden met relaties van de opdrachtgever met als doel direct of indirect diensten aan hen te leveren.


U heeft geen verplichting tot het opstellen van een overeenkomst. Loop echter geen risico's en laat u goed voorlichten. Met behulp van onze juridische partners helpen wij u graag verder bij de keuze van overeenkomsten. Neem vrijblijvend contact op voor vragen rondom de DBA.