NIEUWSBERICHT
Schenken aan personeel en relaties

Publicatiedatum: 27 november 2019 15:41
Het is weer de tijd van het jaar: chocoladeletters, kerstpakketten en eindejaarsrecepties voor personeel, maar ook relatiegeschenken voor uw klanten. Hoe dient u om te gaan met de btw op schenkingen aan personeel? We praten u bij.


De feestdagen staan voor de deur.. cadeautijd! 

Wellicht de mooiste tijd van het jaar komt eraan, de feestdagen. Een periode die vaak gepaard gaat met cadeaus. Niet alleen in huiselijke kring, ook veel bedrijven schenken aan personeel en zakenrelaties. Denk aan kerstpakketten, Kerst- en Nieuwjaarsborrels maar ook aan relatiegeschenken. Om in al uw enthousiasme niet achteraf voor verassingen te staan, helpen wij u op weg met de regels omtrent de btw op schenkingen. 


De regels rondom schenken aan personeel en zakenrelaties

Onder personeelsvoorzieningen worden alle faciliteiten verstaan die u als ondernemer aan uw personeel beschikbaar stelt. Hierbij kunt u denken aan huisvesting, maar ook aan een kerstpakket of andere gift. Let wel, de btw die hierop zit is niet altijd aftrekbaar. Dit is onder andere het geval, indien de ontvanger van het cadeau (dus ook de zakenrelatie die u een relatiegeschenk geeft) minder dan 30% kon aftrekken wanneer hij het cadeau zelf gekocht zou hebben. Ook is de btw niet aftrekbaar wanneer u over het drempelbedrag heen gaat.


Wanneer wel en wanneer geen btw teruggave?


U mag jaarlijks voor een bedrag van € 227 exclusief btw schenken aan personeel. Dit bedrag wordt het drempelbedrag genoemd. Tot dit bedrag mag u de btw op schenkingen aftrekken. Het is belangrijk dat u jaarlijks in kaart brengt welk bedrag u per personeelslid hebt geschonken. Wat hierin niet meetelt zijn contante betalingen en afschrijvingen. Ontvangt u van het personeel een eigen bijdrage voor gebruik van bijvoorbeeld de fitness ruimte of een teamuitje, dan trekt u dit bedrag af van de uitgaven. Let wel, dit doet u altijd exclusief btw. Komen de uitgaven per persoon hiermee onder het drempelbedrag, dan mag de btw over de uitgaven afgetrokken worden. Dit bedrag verwerkt u tevens in uw btw aangifte en u betaald hierover btw. 


Berekening drempelbedrag voor schenken aan personeel

Om een beter idee te krijgen van het drempelbedrag en de btw die u wel of niet mag terugvragen, geven we een voorbeeld. De case is als volgt; Wegens het 10-jarig bestaan van uw bedrijf neemt u het management team mee op reis. De kosten van deze reis bedragen per persoon € 300,-. Al uw personeel ontvangt dit jaar een uitgebreid kerstpakket met een waarde van € 100,-. Tevens zijn er enkele personeelsleden al vanaf de start in dienst, zij ontvangen voor dit jubileum een luxe diner pakket ter waarde van € 125,-. 

Uitkomsten:

  • De btw op het kerstpakket is aftrekbaar voor het personeel dat niet mee op reis gaat
  • De btw van de reis is niet aftrekbaar, deze komt sowieso boven het drempelbedrag (€ 227) uit
  • De btw op het luxe diner pakket is alleen aftrekbaar indien het personeelslid niet mee op reis gaat


Schenken aan personeel, het is vooral leuk!

Het is ieder jaar even rekenen, maar zeker de moeite waard. Gaat u onverhoopt toch over het drempelbedrag heen en heeft u voor dat deel al btw afgetrokken? U zult deze btw moeten terugbetalen. Er is verder geen nood aan de man, u mag uiteraard zoveel schenken als u wilt, als u de regels maar in gedachten houdt. Schenken aan personeel is niet alleen leuk, het is ook nog eens ontzettend dankbaar. Hoe groot of klein het cadeau ook is, het gebaar wordt zeker gewaardeerd. De kerstpakketten staan inmiddels overal uitgestald, dus kies wat moois uit en trakteer uw personeel!

Tip: Bent u het drempelbedrag al gepasseerd, overweeg dan een nieuwjaarsborrel/ nieuwjaarscadeau in 2020 in plaats van de kerstborrel of kerstpakket in dit jaar. Neem gerust contact met ons op bij vragen over dit artikel.