Aanmerkelijk belang en box 2

Publicatiedatum: 8 januari 2018 12:00
Aanmerkelijk belang ontstaat bij bezit van tenminste 5% van het geplaatste kapitaal in een vennootschap. Voor familieleden en partners met minder dan 5% belang geldt de 'meetrekregeling' waardoor zij zeer waarschijnlijk ook aanmerkelijk belanghouder zijn.


Aanmerkelijk belang 


Wanneer u voor tenminste 5% van het geplaatste kapitaal in een vennootschap aandeelhouder bent wordt dit door de Belastingdienst aangemerkt als aanmerkelijk belang. Voorbeelden van rechtspersonen zijn naamloze vennootschappen, besloten vennootschappen en coöperaties in binnen- en buitenland.  Ook winstbewijzen, opties en genotsrechten van tenminste 5% worden aangemerkt als aanmerkelijk belang. Daarnaast worden ook de aandelen van een eventuele partner meegerekend. De inkomsten die men geniet uit aanmerkelijk belang vallen voor de belasting in box 2 waarover 25% belasting betaalt wordt. 


Meetrekregeling


De meetrekregeling heeft betrekking op het belang dat in handen is van familieleden in rechte lijn en partners. De regeling bestaat om te voorkomen dat aanmerkelijk belanghebbenden het belang onderbrengen in kleine pakketten bij familieleden om zo aan de aanmerlijkbelangregeling te ontkomen. De regeling werkt als volgt; Wanneer een partner of bloed- of aanverwant in de rechte lijn minder dan 5% belang heeft in de vennootschap kan zijn belang toch als aanmerkelijk worden aangemerkt. Dit gebeurt wanneer iemand uit de rechte lijn of partner onder de aanmerkelijkbelangregeling valt doordat hij of zij tenminste 5% van belang heeft. Aanmerkelijk belang van een rechte lijn familielid trekt iemands eigen bezit in het aanmerkelijk belang, waarover dus ook een box 2 heffing betaalt wordt. 

Voorbeelden:

  • Moeder heeft 80% van de aandelen van de BV in handen, zoon heeft slechts 3% van de aandelen. De moeder heeft dus aanmerkelijk belang en trekt haar zoon mee in de regeling. 
  • Moeder heeft 4% van de aandelen uit de BV, zoon heeft 2%. Beiden zitten onder het minimum van 5% en worden dus niet aangemerkt als aanmerkelijk-belanghouder
  • Moeder heeft 4% van de aandelen uit de BV, zoon heeft 12% en een neef heeft ook 4% van de aandelen. De zoon trekt zijn moeder mee het aanmerkelijk belang doordat hier sprake is van een bloedverwantschap in de rechte lijn. Zoon trekt zijn neef dus niet mee door het ontbreken van bloedverwantschap in de rechte lijn. 


Box 2 tarief en aanmerkelijk belang


Zoals gezegd is het box 2-tarief vastgesteld op 25%. De inkomsten uit aanmerkelijk belang zoals de uitkering van dividend of kapitaal uit verkoop van aandelen blijven de komende twee jaar belast met 25%. Echter, met de verlaging van de vennootschapsbelasting (VPB), zal het box 2-tarief deze kabinetsperiode stijgen naar 27,3% in 2020 en door stijgen naar 28,5% in 2021. 


Meer informatie over het uitkeren van dividenden en/of verkoop van deelname in een vennootschap? Neem vrijblijvend contact met ons op. Wij gaan graag met u om de tafel om de mogelijkheden te onderzoeken. Laat uw mailadres en/of telefoonnummer achter op het contactformulierWij nemen dan zo spoedig mogelijk contact op voor een afspraak. Wilt u op de hoogte blijven van nieuws en interessante ontwikkelingen rondom ondernemen in de breedste zin van het woord? Schrijf dan in op de nieuwsbrief welke om de maand verschijnt en volg ons op Facebook, LinkedIn en Twitter.