NIEUWSBERICHT5 Tips: Zo houdt u een goede boekhouding bij

Publicatiedatum: 30 november 2018 11:00
De boekhouding is vaak pure noodzaak, uw bedrijf heeft tenslotte administratieplicht. We geven 5 tips om het gemakkelijker, maar vooral ook financieel interessanter te maken.


Tips voor een goede boekhouding

Voor ondernemers wordt de boekhouding bijhouden vaak gezien als last. Het kost tijd, het is ingewikkeld en het moet van de Belastingdienst. Dat laatste is dan ook vaak waar het misgaat, u moet iets doen waar u geen zin in heeft. Waar veel ondernemers alleen niet aan denken, is dat een goed gevoerde boekhouding ook veel inzichten kan geven. Zeker als deze op de juiste wijze is bijgehouden. Zo wordt het ineens leuk! We geven u 5 praktische tips.  

Tip 1: Hou zakelijk en privé gescheiden


De boekhouding wordt een stuk overzichtelijker, wanneer u zakelijk en privé gescheiden houdt. Dit begint bij een aparte rekening voor uw bedrijf, zelfs als u net begonnen bent en nog maar weinig transacties heeft. Mocht u ooit controle krijgen van de Belastingdienst, dan wordt uw privé administratie buiten schot gehouden. Daarnaast maakt dit het boeken van uw inkomsten en uitgaven een stuk eenvoudiger, het zijn tenslotte allemaal zakelijke kosten en opbrengsten.   


Tip 2: De factuurdatum is leidend 

Voor alle fiscale aangiftes geldt de factuurdatum als leidraad. Wanneer u een factuur verstuurt op 31 maart, dan valt deze nog in het eerste kwartaal. Hetzelfde geldt voor ontvangen facturen, kijk naar de datum op de factuur. De datum van ontvangst of van betaling zijn hierin niet van belang. Streef ernaar uw eigen facturen te versturen op het moment dat u het product of de dienst levert. 


Tip 3: Digitaliseer de boekhouding 


De tijd van mappen (of beter nog schoenendozen) met facturen en bonnen is echt voorbij. Zorg dat u uw administratie digitaliseert. De eerste stap is uw facturen digitaal versturen en uw leveranciers vragen hun facturen ook per mail te verstrekken. Bij de grotere winkels kunt u vaak een bon digitaal laten versturen. Wanneer dit niet kan, scan dan direct de bon in en bewaar dit goed. Bonnen vervagen snel en met de bewaarplicht van 7 jaar kan dit een probleem opleveren. Voor het bijhouden van uw kasboek, bankboek, inkomsten en uitgaven kunt u natuurlijk een Excel bestand gebruiken. Dit is prima voor de start, maar zodra de financiën het toelaten is overstappen op een boekhoudpakket absoluut aan te raden. 


Tip 4: Hou de boekhouding up-to-date

We kennen allemaal de laatste dagen van het kwartaal: snel alle facturen bij elkaar zoeken, bedenken waar ook alweer die bon van was, te weinig tijd om alles goed uit te zoeken, paniek! Wanneer u direct uw inkomsten en uitgaven verwerkt op het moment van leveren en aanschaffen, dan weet u precies waar de bon mee te maken heeft. Daarnaast heeft u altijd inzichtelijk hoeveel kosten er zijn gemaakt en welke opbrengsten daar tegenover staan. Naast dat het u veel tijd en stress gaat schelen, heeft u ook altijd een up-to-date overzicht wat u kan gebruiken om bijvoorbeeld keuzes te maken over de aanschaf van bepaalde bedrijfsmiddelen. 


Tip 5: Maak kosten!


Wanneer u voornamelijk opbrengsten heeft en daar geen kosten tegenover staan, dan loopt de btw afdracht bij iedere belastingaangifte behoorlijk op. Als u kosten maakt, kunt u de terug te vorderen btw, tegen de af te dragen btw in mindering brengen. Zeker wanneer u een Eenmanszaak heeft en de winst invloed heeft op de Inkomstenbelasting, is het maken van kosten aan te raden. Bekijk gedurende het jaar de verhouding en bepaal (of laat door een boekhouder uitrekenen) of het loont om grote of kleine investeringen te doen.   


Naast deze tips zijn er natuurlijk nog veel meer interessante tips en tricks te noemen. Met AdViSup is ons doel u als ondernemer te ontzorgen. Hierbij staat advies, afgestemd op uw bedrijf voorop. Benieuwd wat we precies doen? Bekijk eens deze pagina waar een en ander wat meer staat uitgelegd. Heeft u hulp nodig of vragen over uw boekhouding? Wij helpen u graag. Neem vrijblijvend contact met ons kantoor op.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf nu in op de nieuwsbrief en volg ons op Facebook, LinkedIn en Twitter. We posten met regelmaat interessant nieuws.
AdViSup B.V.

In de Wolken 226

1186 BP Amstelveen

020 - 822 6374

info@advisup.nl 

> Direct contact

> Algemene voorwaarden


IBAN: NL20INGB0005025133

BTW: NL857575375.B01

K.v.K. 68749848